V Starej Ľubovni otvorili výstavu Poľské korunovačné klenoty

30.07.2005 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 30.júla (TASR) - Prehliadkou hradu, vystúpeniami šermiarskych skupín a dobovými popravami pod názvom Hradné dni odštartovali dnes v areáli hrad...
Stará Ľubovňa 30.júla (TASR) - Prehliadkou hradu, vystúpeniami šermiarskych skupín a dobovými popravami pod názvom Hradné dni odštartovali dnes v areáli hradu Ľubovňa v Starej Ľubovni sprievodné akcie, súvisiace s otvorením výstavy Poľské korunovačné klenoty.

V popoludňajších hodinách sa na hrade uskutoční rekonštrukcia jednej z významných udalostí, ktorá sa stala pred 350 rokmi. Na hrade Ľubovňa boli totižto v rokoch 1655 až 1661 počas švédsko-poľskej vojny ukryté korunovačné klenoty - koruna, symbolizujúca spojenie panovníka s Bohom, žezlo, ktoré predstavuje spravodlivosť a jablko - celý svet.
Spomínané klenoty sú repliky, ktoré zo zlata, striebra, drahokamov a smaragdov vyrobil pred časom poľský klenotník. \"Originály neexistujú, tie koncom 18. storočia ukradli Prusi a začiatkom 19. storočia ich dal pruský kráľ roztaviť, \" uviedol pre TASR správca hradu Dalibor Mikulík.
V nedeľu bude sprievodná akcia pokračovať vystúpeniami šermiarov a množstvom kultúrnych programov.
Výstava potrvá na hrade Ľubovňa do konca septembra.
 

Vyberte región